
Właściwości lecznicze truskawek!
Właściwości lecznicze truskawek są cenione i dostrzegane przez wiele osób. Na świecie, truskawka jest piątym zjadanym owocem, co pokazuje, jak chętnie wybierają ją ludzie z różnych krajów. Polacy również ją doceniają i nie stronią od różnorodnych przepisów z truskawką w roli głównej! Przyrządzamy z niej koktajle, zupy, ciasta i desery. Chętnie się też zajadamy truskawką w surowej postaci. Zobacz, na co ma zbawienny wpływ!
Wartości zdrowotne truskawek!
Truskawki są nie tylko smaczne, ale posiadają też wiele rozmaitych właściwości prozdrowotnych. Zalecane są reumatykom, osobom cierpiącym na dolegliwości wątrobowe, a także tym, którzy cierpią na dolegliwości nerek. W wielu przypadkach są moczopędne. Truskawki mają także znakomity wpływ na serce, obniżają złowrogi cholesterol, a także nadciśnienie tętnicze. Powyższe informacje mogą być zaskakujące, ponieważ mają słodki smak, a przy tym mają niewielką ilość kalorii. Dobrze poprawiają apetyt i gaszą pragnienie! Niewiele osób jest tego świadomych, ale truskawki są pomocne przy łagodzeniu niewielkich dolegliwości gardła.
Truskawki mają w sobie wiele witamin! Dlatego powinny je spożywać osoby chorujące na anemię. Równocześnie świetnie wspierają układ odpornościowy!
Jak wykorzystać truskawki w potrawach?
Truskawki można jadać na wiele sposobów. Zazwyczaj spożywa się je z cukrem i śmietaną. Inni robią papkę – ugniatają truskawki i wszystko mieszają. Z truskawek można robić również pyszne koktajle. Podstawowy zawiera tylko dwa składniki – mleko kokosowe i dojrzałe, słodkie owoce. Wystarczy wszystko ze sobą zblendować i mamy gotowy koktajl! Do standardowego koktajlu możesz dodać płatki owsiane i tym sposobem zrobisz zdrowe oraz odżywcze śniadanie. Truskawki są doskonałym i apetycznym uzupełnieniem wszelkich ciast. Można je spożywać nie tylko na słodko, ale także w formie bardziej wytrawnej – jak na przykład sosy do mięs.
Tego nie wiedziałeś o truskawkach!
Są to owoce, które zawierają w sobie więcej witaminy C, niż cytryna. Wśród różnorodnych odmian, wyróżniamy truskawki białe, które dojrzewają, gdy są całkowicie białe, a ich smak jest delikatny i słodki. Smak natomiast jest zbliżony do smaku ananasa. W Belgii znajduje się muzeum truskawek, które możesz odwiedzić. Czy wiedziałeś o tym? Owoce te doskonale nadają się na bezsenność, wystarczy zjeść garść i iść spać!
Józefina Pietrzak
Tagi artykułu
4 sytuacje, kiedy warto wykonać kontrolne badanie USG
Komentarze artykułu
0Brak komentarzy